فرق علم و دانش.
علم، واژهای است عربی، به معنای اطلاع پیدا کردن از موضوعی است که پیش از آن بر بیان کننده و یا شنونده پوشیده باشد:
الآنَ خَفَّفَ اللّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا...(انفال/66) اينك الله از شما سبک نمود (به شما تخفیف داد) و دانست (عَلِمَ) كه در شما ضعفى هست...
روی همین اصل بود(و است) که به آگاهان از امور دین، عالم میگفتند؛ زیرا آنها خود را مسلط بر تمام علوم انسانی میدانستند.
در قدیم، عالم(دانشمند) را عالم نمینامیدند مگر اینکه از علوم دینی آگاهی پیدا میکرد؛ به همین خاطر بود که تمام دانشمندان تاریخی ما، مجبور بودند که در زمینهی دین نیز تخصص داشته باشند.
با پیشرفت تکنولوژی، کلمهی علم در بسیاری از شاخهها به دانش تغییر پیدا کرد.
زبان فارسی در این زمینه، خود را با هر دو واژهی علم و دانش سازگار نموده است، بدین صورت که از یک سو برای شاخهای از اطلاعات که به خود انسان و سرنوشت او مربوط میگردد،علم گفته میشود، مانند علوم اجتماعی و .... . و به شاخهای دیگر از آگاهی که با علوم انسانی سر و کار ندارد و بیشتر متکی بر تجربه و آزمایش هستند را دانش میگویند.
البته اثر نامیدن علم در دانشهای باسابقه بیشتر مشهود است؛ مانند پزشکی(علوم پزشکی) که صد البته کاملا اشتباه است؛ این اشتباه در دانشهای نوین تاحدود زیادی ویرایش شده؛ مانند دانش هستهای و... .
دانش ترجمهی ساینس میباشد و به هیچ عنوان نمیتواند معادل علم باشد.
متأسفانه گردانندگان تقریبا تمام سایتهای اجتماعی به این اصل مهم توجه نمیکنند و به موضوعات مربوط به دانش؛ از لفظ علم استفاده مینمایند، کلمهای(علم) که معطوف به تکنولوزی است و از آن زیر عنوان علم و تکنولژی یاد میشود.
باید به این نکته توجه شود که علم با تکنولوژی دو کلمهی نامأنوس هستند و بهترین ترجمه، همان و دانش و فناوری(تکنولوژی) است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر